Educatie
Leer alles over de economie
Bekijk de animaties en video’s en kom van alles te weten over geld en de economie. In de video's geven experts van De Nederlandsche Bank tekst en uitleg over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld over inflatie, betalen, duurzame welvaart, witwassen of hacken. Hier vind je ook materiaal voor jouw werkstuk of spreekbeurt.
Alles wordt duurder. Denk aan een drankje op een terras of een kaartje voor een festival. Dat is inflatie. De Nederlandsche Bank streeft ernaar dat de prijzen gemiddeld met 2% per jaar omhooggaan. Niet te veel, maar ook niet te weinig, want dat is ook niet goed. Daarvoor kan zij maatregelen nemen. Bijvoorbeeld: de rente verhogen waardoor de inflatie kan afnemen. Benieuwd hoe dat precies in zijn werk gaat? Bekijk de video-animatie.
Je kunt op veel manieren betalen. Bijvoorbeeld met contant geld, met je smartwatch of met je bankpas. Je kan heel snel digitaal betalen. Geld is in een paar seconden overgemaakt van jouw rekening naar een andere. Nederland heeft een van de meest efficiënte betaalsystemen. Ontdek in deze video wat er bij een digitale betaling allemaal gebeurt achter de schermen.
We krijgen ze allemaal wel eens. Berichten van oplichters die je vragen om jouw gegevens of om snel geld over te maken. Nog erger is het als hackers de betaalsystemen van een bank kraken en het spaargeld van veel klanten in één keer stelen. De Nederlandsche Bank heeft een speciaal programma ontwikkeld waarmee banken kunnen testen of ze bestand zijn tegen zulke aanvallen. Hoe beter ze hun systemen hebben beveiligd, hoe kleiner het risico dat jouw rekening wordt geplunderd. Benieuwd hoe dat precies in zijn werk gaat? Bekijk de video met een expert cybersecurity bij De Nederlandsche Bank.
De opwarming van de aarde raakt iedereen. De Nederlandsche Bank zet zich in voor duurzame welvaart. Niet alleen voor nu, maar ook voor later, voor onze kinderen en kleinkinderen. De klimaatverandering brengt financiële risico’s mee voor banken, verzekeraars en pensioenfondsen. De Nederlandsche Bank let erop dat zij deze risico’s beheersen. Zodat zij niet kopje onder gaan. Benieuwd hoe dat precies in zijn werk gaat? Bekijk de video met twee collega’s van De Nederlandsche Bank.
De Nederlandsche Bank zorgt voor schone, onbeschadigde en échte eurobiljetten en euromunten. Gebruikte bankbiljetten komen regelmatig terug naar De Nederlandsche Bank. Hier wordt met sorteermachines gecontroleerd of ze schoon, onbeschadigd en echt zijn. De afgekeurde biljetten worden direct versnipperd. De valse exemplaren worden verder onderzocht. De goedgekeurde biljetten worden weer uitgegeven. Zo zorgt De Nederlandsche Bank ervoor dat de kwaliteit van de biljetten hoog blijft. Ook munten komen terug bij De Nederlandsche Bank en na controle weer uitgegeven. Bekijk de video.
Criminelen verdienen hun geld niet op eerlijke wijze. Maar ze willen dat geld heel graag omzetten naar vermogen dat wél legaal lijkt. Want dan kunnen ze er makkelijker mee betalen. Dat noemen we witwassen. En dat is strafbaar. Natuurlijk wil De Nederlandsche Bank daar iets tegen doen. Ook banken en andere financiële instellingen nemen maatregelen. Zodat gestolen geld niet in het betaalsysteem terecht komt. Benieuwd hoe dat precies in zijn werk gaat? Bekijk de video met experts van De Nederlandsche Bank.