Educatie
Leer alles over de economie
Nog invullen
Lees alles wat je wilt weten over het goud in de goudkluis van De Nederlandsche Bank. En over de eurobiljetten en betalen en sparen in Europa.
We spreken van papiergeld, maar eigenlijk zijn eurobiljetten van katoen gemaakt. De Nederlandsche Bank maakt de nieuwe eurobiljetten van 100% duurzaam katoen. Dat is beter voor het milieu dan de traditionele katoenproductie.
Iedereen moet met bankbiljetten kunnen betalen. Speciaal voor mensen die niet of minder goed kunnen zien, zijn de biljetten zo gemaakt dat je de grote cijfers ook kan voelen.
Beschadigde biljetten blijven geldig zolang meer dan 50% van het biljet over is. Ontbreekt er een klein stukje? Geen paniek, je kunt er gewoon mee betalen. Is het biljet erg beschadigd? Als je het inlevert bij De Nederlandsche Bank, krijg je de waarde ervan vergoed onder bepaalde voorwaarden. Zo moet het biljet niet met opzet beschadigd zijn en moet er minstens de helft van over zijn.
© DNB
© DNB
Valsemunterij is van alle tijden. De eurobiljetten worden steeds moeilijker na te maken, maar er zijn nog altijd criminelen die het proberen.
Er worden de laatste jaren minder valse biljetten opgespoord. Elk jaar controleren de banken ongeveer 1,3 miljard eurobiljetten op echtheid.
In 2023 zijn ruim 17 duizend valse biljetten gevonden. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 75 duizend biljetten vals was. Meestal zijn dat biljetten van 20 en 50, want daar wordt het meest mee betaald.
Als je denkt dat jij een vals bankbiljet in handen hebt, ga er dan mee naar de politie.
© DNB
© DNB