Direct naar hoofdinhoud

Zoeken naar het Boterkontje

De 1000 Kievit is een van de vier guldenbiljetten van  ontwerper Jaap Drupsteen. Gebruikers van het biljet gingen op zoek naar de kieviet.

Kan jij het boterkontje en haar ei aanwijzen? Misschien ken je de vogel beter onder zijn Latijnse naam, de vanellus vanellus? Of herken je de andere lokale namen uit Nederland: de kieft, kiefte, leep, liep, ljeap, ljiep, ljip, kiewit of de kiwyt. Met andere woorden: de kieviet!

Zoektocht

Om gebruikers van dit guldenbiljet op weg te helpen met de zoektocht naar de kievit hielp DNB hen een handje. Op de keerzijde van het biljet zijn tips te lezen:  

  • tegen het licht vormen precies passende delen een kievitsei (doorzichtregister)
  • de tekst naast het watermerk is leesbaar door een vergrootglas (microtekst)
  • de inktlaag op de voorkant is voelbaar (plaatdruk)
  • de kievit in het watermerk heeft lichte en donkere tinten (schaduwwatermerk)

Leuk voor de kievitspeurders, maar het had een belangrijker doel. Met de tips stimuleerde DNB namelijk mensen om de echtheidskenmerken van het biljet te ontdekken: een win-winsituatie.

Nieuw biljet van 1000 gulden

De 1000 Kievit is een van de vier biljetten die Jaap Drupsteen ontwierp voor DNB. Het is onderdeel van de abstracte ornamentale serie, waarin de herkenbaarheid van publieke echtheidskenmerken belangrijker was dan de benoembaarheid van het biljet. DNB vroeg Drupsteen een f 1000 te ontwerpen omdat het oude f1000 Spinoza (1972) door steeds betere kopieertechnieken makkelijk was na te maken. Ook al zou een nieuw biljet niet lang meer circuleren met de euro in het vooruitzicht, toch was een nieuw biljet met hoogwaardige beveiliging noodzakelijk.

Paspoort

Hoewel lang niet iedereen een 1000 in de handen heeft gehad, geldt dat juist wel voor een ander ontwerp van Drupsteen. In 1999 ontwierp hij namelijk de Nederlandse paspoorten! Daarnaast herken je de karakteristieke hand van Drupsteen in de kleurrijke glasgevel van mediamuseum Beeld & Geluid in Hilversum.

Gedicht

Naast het watermerk is in microtekst een gedicht te lezen van schrijver Koos van Zomeren, op dezelfde manier waarop op de f10 Ijsvogel ook een gedicht is verwerkt. Met een vergrootglas is te lezen:

Deze prachtige ode aan een bijzondere vogel versierde én beveiligde het laatste 1000 biljet van DNB. Op Vogelbescherming.nl kun je meer lezen over het boterkontje met “maffe kuifje”.

De f 1000 circuleerde van 2 april 1996 tot 1 januari 2002. Het is ondertekend door DNB- president Duisenberg. Tot 1 januari 2032 kan dit biljet nog ingewisseld worden bij DNB.

Bijzonder geld, bijzondere verhalen

Educatie

Leer alles over de economie

Image

Geldcollectie

Ontdek het geld van toen en nu

Munt onder de loep.

Kunstcollectie

Bekijk de kunstwerken

Rondleiding Kunst