Educatie
Leer alles over de economie

Kunstenaar Simon van Til (1985)
Titel Object Study; Zonder titel
Jaar 2014
Materiaal Chromogene kleurendruk op aluminium
Over het kunstwerk
Op de ene foto zie je een Grieks marmeren beeld in het Allard Pierson Museum in Amsterdam (het gebouw waar lang geleden De Nederlandsche Bank kantoor hield). Op de andere foto zie je een vroegmiddeleeuwse fluit gefotografeerd in het Museum voor Oudheid in Leiden. Door beide voorwerpen – de een groot, de ander klein – af te drukken op ware grootte maakt de kunstenaar de spanning tussen kopie en origineel zichtbaar. Deze spanning zit diep in de gekozen voorwerpen: de fluit is het origineel, het Griekse marmeren beeld is juist een kopie. Beide voorwerpen zijn bovendien ver verwijderd van hun originele context. Hoe verandert dat hun betekenis?
Over de kunstenaar
Hoe verhoudt een foto zich tot dat wat op de foto staat? En hoe verandert de betekenis van iets als je het kopieert of door de tijd heen? Deze vragen staan centraal in het werk van Van Til. Hij werkt met analoge fotografie, omdat dit hem in staat stelt zijn beelden zo natuurgetrouw mogelijk te benaderen. Van Til studeerde aan ArtEZ in Arnhem (2003-2007) en was artist in residence aan De Ateliers in Amsterdam (2014-2015).
In de collectie
Beide foto’s zijn aangekocht in 2014. De Nederlandsche Bank heeft meerdere werken aangekocht van kunstenaars die artist in resident waren bij De Ateliers. Bijvoorbeeld: Uday Shanbhag, Derk Thijs en Emma van der Put.