Direct naar hoofdinhoud

Kunstenaar Uday Shanbhag (1972) 

Titel Orgie in Bagdad 

Jaar 2006 

Materiaal Acryl- en olieverf op doek 

Over het kunstwerk 

Op dit felroze doek zie je verschillende elementen die niet direct herkenbaar zijn. Drie ijzig blauwe vlakken hangen boven twee vleeskleurige figuren – mensen misschien? – tegen een achtergrond van roze verfstrepen, die gestold lijken te zijn op hun route naar beneden. Dit maakt het schilderij ruimtelijk. Maar wat voor ruimte het is, is al even ongewis als de identiteit van de figuren. Bovendien lijkt een van de figuren met grote moeite het beeld in te kruipen. Dat maakt de voorstelling een beetje onaangenaam. Hoe verhoudt deze werkelijkheid zich tot de ondubbelzinnige titel Orgie in Bagdad?  

Over de kunstenaar

Uday Shanbhag volgde een opleiding tot elektricien in zijn geboorteplaats Siri in zuidwest-India. Hij besloot op jonge leeftijd te verhuizen naar de miljoenenstad Bengalore om kunstschilder te worden. In zijn schilderijen verbeeldt hij met felle kleuren en druipende verf zijn zorgen over diverse onderwerpen, van kernenergie tot politieke corruptie, genetische manipulatie en technologische oorlogsvoering. Ook verwerkt hij elementen uit de Hindoecultuur zoals de lotusbloem (een symbool voor puurheid en vruchtbaarheid), Brahma (de god van creatie) en de koe, die wordt gezien als een moederfiguur. Hij studeerde aan de Ken School of Arts in Bangalore en de Maharaja Sayajirao Universiteit van Baroda in de richting vrije schilderkunst. Van 1999 tot 2001 was hij als artist in residence verbonden aan De Ateliers in Amsterdam.

In de collectie

Aangekocht in 2006. Shanbhag's werk Great Indian Rope Magic is in 2005 aangekocht. Bij De Nederlandsche Bank was een solotentoonstelling met dezelfde titel te zien in 2006. Deze tentoonstelling reisde daarna door naar Mumbai in India. De Nederlandsche Bank heeft sinds de oprichting van De Ateliers in 1963 (toentertijd: Ateliers ’63) meerdere werken aangekocht van kunstenaars die er artist in residence waren. Bijvoorbeeld: Marlene Dumas, Tanja Ritterbex en Simon van Til. 

Bijzondere kunstwerken, bijzondere verhalen

Educatie

Leer alles over de economie

Image

Geldcollectie

Ontdek het geld van toen en nu

Munt onder de loep.

Kunstcollectie

Bekijk de kunstwerken

Rondleiding Kunst