Educatie
Leer alles over de economie

Kunstenaar Pieter Laurens Mol (1946)
Titel Portrait of Sir Isaac Newton (Initiator of the Gold Standard)
Jaar 1986
Materiaal Potlood, inkt, bladgoud op kunstklei op papier, gemonteerd in passe-partout; vergulde houten lijst
Over het kunstwerk
Iedereen kent de wetenschapper Newton dankzij zijn drie wetten over kracht en beweging. Met als bekendste de uitvinding van de zwaartekracht. Voor dit werk is hij geridderd tot Sir Isaac Newton. Hij had ook een topfunctie bij de Royal Mint, het instituut dat munten produceert in het VK. Hier legde hij de basis voor de internationale goudstandaard: de koppeling van de waarde van geld aan de waarde van goud zorgt voor economische stabiliteit en voorspelbaarheid. Ook in Nederland droeg deze standaard bij aan het vertrouwen in geld. Toch is dit geen statig, serieus portret. Het is een speels portret, opgebouwd uit ronde vormen en lijnen die beweging suggereren. Waarom zou de kunstenaar hem zo afbeelden?
Over de kunstenaar
Pieter Laurens Mol maakt conceptueel werk in verschillende technieken zoals fotografie, tekeningen en installaties. Met humor en verwondering onderzoekt hij tegenpolen zoals licht en donker, wetenschap en kunst én de zichtbare en de onzichtbare werkelijkheid. Na een opleiding tot timmerman van 1959 tot 1963 in Breda legde hij zich toe op het kunstenaarschap. Daarmee maakte hij al snel naam, met name in het buitenland. Tegenwoordig woont en werk hij in Brussel.
In de collectie
Aangekocht in 2013. In datzelfde jaar werd er ook een ander werk van Mol aangekocht, met de titel Das Narrenschiff <interne link naar kunstwerkbeschrijving>. In de collectie van De Nederlandsche Bank zitten drie werken van Mol. Ook andere kunstenaars in de collectie reflecteren over de waarde van geld en goud. Denk aan Sarah van Sonsbeeck, Cristina Lucas en Meschac Gaba.